Dersimiz Sushi Çeşitleri 101

Dersimiz Sushi Çeşitleri 101

Menünü her daim dinamik ve ilgi çekici tutmak istiyorsan farklı ülkelerin popüler lezzetlerini takip etmeyi unutmamalısın şefim. Bu sayede misafirlerine farklı ve lezzetli alternatifler sunabilir, onları bambaşka lezzetlerle buluşturabilirsin. Peki, rotanı Uzak Doğu lezzetlerine çevirmeye ve son yılların en popüler yemeklerinden biri olan sushi ile başlamaya ne dersin? En lezzetli sushi çeşitleri arasında kısa bir yolculuğa çıkarak bilgilerini tazeleyebilir, farklı damak zevklerine sahip misafirlerin için en uygun alternatifleri seçebilirsin.Doğru adrestesin sushisepeticom.tr ailesi olarak sizler için derledik.

Sushi Çeşitleri ve İçindekiler

Sushi dendiğinde birçok kişinin aklına yalnızca çiğ balık ve pirincin yosuna sarılarak rulolar halinde dilimlenmiş versiyonu gelebilir. Ancak aslında sushi türleri, her damak zevkine hitap edebilecek ölçüde çeşitli. Hatta yaygın kanının aksine, sushi yalnızca çiğ balıktan yapılmıyor. Vegan ya da pişmiş balıkla yapılan sushi çeşitleri de bulunuyor. Elbette bu noktada görev sana düşüyor şefim. Misafirlerini en iyi sushi çeşitleri ile buluşturmak için söz konusu türleri daha yakından tanımaya hazır mısın?

1. Temaki

Maki sushi çeşitleri, genellikle chopstick adı verilen uzun çubuklar kullanılarak yenildiği için özellikle ilk kez chopstick kullanacak kişiler zor anlar yaşayabiliyor. Ancak söz konusu temaki olduğunda durum biraz farklı: “Te” sözcüğü Japoncada el demek. Temaki yapımında kullanılan malzemeler rulo değil, külah formunda sarılıyor. Bu sayede chopstick ya da çatal bıçak kullanılmadan, doğrudan elle tutularak yeniliyor.

2.Nigiri

Rulo formundaki sushi çeşitlerine biraz ara verelim ve başka bir türden söz edelim şefim: Nigiri görünüm açısından maki sushi’lerden tamamen farklı. Çünkü nigiri, yalnızca elle şekillendirilen haşlanmış pirincin üstüne yerleştirilen çiğ balık dilimlerinden oluşuyor. Nigiri yapımında genellikle somon ya da dil balığı kullanılıyor. Çiğ balık tüketmeye karşı önyargılı olmayan, ancak deniz yosununun tadını sevmeyen kişiler tercihini nigiri’den yana kullanabiliyor.

3. Sashimi

Çiğ balık tüketme fikrinden hoşlanmayanların asıl uzak durması gereken terim, sashimi. Çünkü sashimi, aslında chirashi ve nigiri yapımında da kullanılan çiğ balık dilimlerinin ta kendisi. Bu nedenle doğrudan sushi türü olarak değerlendirilmeyen sashimi; yanında nari, haşlanmış pirinç ya da başka bir deniz ürünü olmadan servis ediliyor. İncecik dilimler halinde kesilen sashimi’nin kokusuz, taze, soğutulmuş ve hafif aromalı olması gerekiyor.

4. California Roll

Türkiye’de en çok sevilen sushi türlerinden biri olan California roll, hafif bir aromaya sahip. Reçetesinde avokado, yengeç, balık yumurtası ve salatalık bulunuyor. California roll’un yengeç yerine çiğ somon kullanılarak hazırlanan versiyonu ise Alaska roll olarak adlandırılıyor. Ülkemizde sıkça tüketilen bu lezzeti daha yakından keşfetmek için California roll tarifi detaylarına göz atmayı unutma 😊

5.Uramaki

Temel sushi çeşitleri arasında yer alan bir diğer tür ise uramaki. Aslında uramaki’yi maki’nin alt türlerinden biri olarak da değerlendirmek mümkün, ancak aralarında temel bir fark var: Uramaki yapımında kullanılan sebze ya da balıklar önce deniz yosunuyla, sonra haşlanmış pirinçle sarılıyor. Son aşamada pirincin üstüne susam da serpilebiliyor. Böylece klasik maki çeşitlerinde malzemeleri çevreleyen katmanlar, uramaki yapımında tamamen tersine dönüyor. Uramaki, deniz yosununun keskin tadından ya da dokusundan pek hoşlanmayanlar için uygun bir seçenek.

6. Spider Roll

Spider roll, California roll’ün malzeme açısından daha çeşitli olan versiyonu. Kızartılmış yengeç, salatalık, avokado ve balık yumurtasının yanı sıra bu sushi türünün malzemeleri arasında baharatlı mayonez ile daikon filizi ya da marul da bulunuyor.

7. Maki Sushi

En güzel sushi çeşitleri herkes için farklı olabilir. Ancak en yaygın tüketilen sushi türlerinin başında maki geliyor. Sushi türleri temelde beş farklı başlığa ayrılıyor. Bunlardan ilki olan maki, çeşitli balıkların farklı sebzelerle ve haşlanmış pirinçle birlikte nori olarak adlandırılan deniz yosununa sarılması sonucunda hazırlanıyor. Maki’nin klasik rulo görünümünün elde edilmesi için, nori bambu hasırların üstüne seriliyor. Malzemeler yosunun içine yerleştirildikten sonra rulo haline getiriliyor ve eşit büyüklükte dilimleniyor. Maki sushi, sözünü ettiğimiz yöntem kullanılarak rulo haline getirilen tüm sushi türleri için kullanılan genel bir kavram. Bu nedenle kendi içinde de alt türlere ayrılıyor.

8. Hosomaki

Çapı dar rulolar halinde hazırlanan hosomaki’nin özelliği, içinde yalnızca tek bir çeşit sebze ya da balık barındırması. Genellikle hosomaki yapımında salatalık veya havuç gibi sebzeler ya da ton balığı tercih ediliyor. Haşlanmış pirinçle çevrelenen bu malzeme, klasik maki tarifinde olduğu gibi deniz yosununa sarılarak rulo yapılıyor ve dilimleniyor.

9.Chumaki

Chumaki, hosomaki’nin malzeme yönünden daha çeşitli olan versiyonu. Reçetesinde iki ya da üç malzeme bir arada kullanılabiliyor. Bu nedenle hosomaki’ye göre daha kalın, futomaki’ye göre ise daha ince rulolar oluşturuyor.

10. Futomaki

Bol malzemeli sushi çeşitlerini tercih edenler için ideal bir seçenek oluşturan futomaki; üç, dört, hatta bazen dörtten fazla malzeme kullanılarak hazırlanıyor. Böylelikle ortaya, çapı ortalama beş santimetre olan geniş bir rulo çıkıyor.